غذاهای تبریز

بهترین خوراکی های محلی تبریز

غذاهای محلی آذربایجان شرقی در جهان زبانزد خاص و عام هستند و امکان ندارد که بتوان در سفر به تبریز از آنها چشم پوشی کرد. تبریز پایتخت ایران در زمان حکومت های اتابکان، خوارزمشاهیان، ایلخانان، چوپانیان، جلایریان، قراقویونلوها، آق‌قویونلوها، صفویان و ولیعهد نشین ایران در دورهٔ قاجاریان بوده ‌است و به همین جهت هر قوم و ایل فرهنگ و سنت ها و غذاهای خاص خودش را داشته است و همین تعدد حکومت ها باعث شده غذاهای زیادی در این شهر به غذاهای سنتی تبریز بدل بشوند. همه این غذاها در بهترین رستوران های تبریز یافت می شوند.

غذاهای ترکی ایرانی مخصوص این خطه از کشور هستند و جز خوشمزه ترین غذاهای ایران محسوب می شوند و هر با هر ذائقه و سلیقه‌ ای را پوشش می دهند. غذاهای سنتی و محلی تبریز با ظاهر وسوسه‌کننده و عطر و بویی بی‌مانند، آن‌قدر متنوع و رنگارنگ هستند که امکان دارد میهمانان تور تبریز در رستوران‌های تبریز و در انتخاب غذای خود دچار مشکل و تردید شوند. در این مقاله لیست بهترين غذاهاي آذری تبريز و سپس شیرینی های شیرین و خاص شهر تبریز را با هم بررسی می کنیم.

معروف ترین خورش محلی در تبریز

خورشت هویج

این خورش بسیار خوشمزه در تبریز ده ها دستور طبخ دارد و آنرا با مرغ ، لپه ، رب انار ، گوشت بوقلمون ، سیب زمینی ، آلو ، پیاز و غیره درست می کنند. هر کسی بنا به سلیقه شخصی خودش می تواند موادی را به آن اضافه کند یا جایگزین کند. ماده اصلی این خورش هویج است.

اصولا این غذای زرد و قرمز کمی شیرین است اما با اضافه کردن لیموترش میتوان آنرا ترش مزه کرد. یکی از گوشت مرغ یا بوقلمون یا گوشت قلقلی را می توانید برای پخت این خورش استفاده کنید. اگر گیاهخوار هستید می‌توانید خورش هویج را بدون گوشت درست کنید.

 البته خوردن این غذا در رستوران های تبریز که آشپزهای آنها ترفندهای سنتی خاص خودشان را دارد بهتر می تواند حق مطلب را درباره این غذا ادا کند.

مواد اولیه خورش هویج : گوشت گوسفندی • هویج بزرگ خلال شده • پیاز درشت نگینی شده • رب گوجه فرنگی • نمک، فلفل، زردچوبه و زعفران به مقدار لازم

خورش هویج


انواع آش محلی در تبریز :

آش آبغوره

همانطور که این آش از اسمش پیدا است دارای طعم و مزه ترش آبغوره است و جزو خاص ترین آش های تبریز است و با میوه غوره و آب غوره پخته می شود. لعاب نارنجی رنگ با طعم بی نظیر که هر خانه ای را پر می کند یک آش فوق اعاده برای سرماخوردگی و دشمن بیماری هاست. عطش‌زدایی، صفرابری و کاهش قند و کلسترول خون از جمله فواید این آش پر غوره است.

مواد اولیه آش آبغوره : لوبیا چشم بلبلی، عدس ، بلغور ، برنج نیم دانه ، سبزی (تره و جعفری) ، آبغوره یا غوره ، پیاز داغ ، گوجه فرنگی ، رب گوجه ‌فرنگی ، آب قلم

آش آبغوره


آش اوماج

آش اوماج یکی از آش های محلی تبریز است که ماده اصلی آن پیاز است و یک آنتی بیوتیک طبیعی قوی است! مقدار فراوان پیاز باعث طعم دلچسبی در آن می شود و عدس و رشته خاصی که به آن اوماج می گویند لعاب خاصی در آن ایجاد می کند. ریحان و مرزه و تره از جمله گیاهانی هستند که ترکیب آنها رایحه خاصی به آش اوماج می دهد. رنگ آش سبز تیره و روشن است و بسیار پرخاصیت می باشد.

مواد اولیه آش اوماج : پیاز فراوان، عدس، رشته یا اوماج ، ریحان ، مرزه ، تره ، فلفل و زردچوبه

آش اوماج


آش ماست

آش ماست از خوشمزه ترین آش های تبریز است که انواع حبوبات را دارد و ماست درون آن باعث رنگ سفید آش می شود. خودتان مواد اولیه آش ماست را ببینید و به پر ویتامین بودن آن پی ببرید! خوردن این آش اصیل در مبدا اصلی پیدایش آن حال دیگری دارد!

مواد اولیه آش ماست تبریز : پیاز، عدس ، برنج ، سبزی آش ، آب گوشت ، سیب‌زمینی ، ماست ، نخود ، لوبیا ، کلم برگ و هویج

آش ماست


آش میوه

آش میوه از آن عجایب شهر تبریز است که با میوه هم آش درست کرده اند! انواع میوه های ترش و تابستانی طعم ترش و عجیبی به این آش دلربا می دهد. ویتامین سی و مواد ضدسرطان در این آش به وفور یافت می شود. رنگ قرمز و زرد و میوه های ترش درون آش میوه های ترش مزه آب دهان را راه می اندازد!

مواد اولیه آش میوه : نخود ، لوبیا، آلو ، آلوچه، زردآلو ، آلبالو ، زغال اخته ، هویج ، کلم‌برگ ، پیاز ، رشته‌ی آشی ، رب ، گوجه‌فرنگی و تره و جعفری

آش میوه


پامادور آشی (آش گوجه فرنگی تبریز)

پامادور نام یک آش محلی سنتی تبریز است که ماده اولیه و اصلی آن گوجه فرنگی است و سرشار از ویتامین سی می باشد. وقتی گوجه فرنگی خوب می پزد و لعاب قرمز خود را به آش می دهد شما با یک پدیده نادر روبرو هستید! فقط به عکس این غذا نگاه کنید تا بزاغ دهان و اسید معده شما ترشح شود!

مواد اولیه آش گوجه فرنگی : لوبیا چیتی یا لوبیا چشم‌بلبلی، بلغور ، برنج ، گوجه‌فرنگی به مقدار زیاد ، تره و جعفری

پامادور آشی (آش گوجه فرنگی تبریز)


آش شیله عدس

انواع حبوبات مثل عدس و بلغور بهمراه سبزی محلی خاص تبریز به نام کالش یک آش سنتی تبریزی را به ارمغان می آورد که در تمام رستوران ها کنار غذای وعده اصلی سرو می گردد و نباید از آن غافل شد. این آش ظاهر زرد بسیار جذابی دارد و یکی از آش های بسیار پرسابقه تبریز است.

مواد اولیه آش شیله عدس : بلغور ، برنج ، پیاز ، عدس ، رب گوجه‌فرنگی و نوعی سبزی محلی به نام « کالش »

آش شیله عدس


آش کلم قمری (داش‌کلم آش)

 تنوع آش ها در تبریز به حدی زیاد است که شما برای انتخاب آش دچار سردرگمی می شوید. آش کلم قمری هم با این سبزی خوشمزه و چندین حبوبات و سبزی دیگر درست می شود و مزه بسیار مطبوعی دارد و برای سرماخوردگی و تقویت سیستم ایمنی بدن بسیار مفید است.

مواد اولیه آش کلم قمری : کلم قمری ، پیاز ، لپه ، بلغور ، برنج ، تره ، جعفری ، سبزی دیگری به نام کروز ، گوجه‌فرنگی ، رب گوجه‌فرنگی و فلفل

آش کلم قمری


آش کلم برگ تبریز ویژه جشن میانه پاییز

در میانه های پاییز تبریزی های قدیم هر سال جشن شکرگزاری برگزار می کردند و آش کلم برگ با داشتن انواع سبزیجات و حبوبات درست می کردند و تمام مردم شهر از آن بهره می بردند. حتما طعم این آش خوشمزه را در تبریز بچشید. تزیین این آش با پیازداغ و کشک بسیار زیبا صورت می گیرد و طعم و عطر سبزیجات تازه و خوش عطری را دارد.

مواد اولیه آش کلم برگ : نخود ، بلغور ، برنج ، کلم برگ ، هویج ، سبزی آش شامل تره ، جعفری، گشنیز ، اسفناج ، پیاز ، زردچوبه ، نمک فلفل ،کشک و پیاز داغ

آش کلم برگ


شیله تبریزی

چیزی میان سوپ و آش ، یک پیش غذای بسیار مقوی و پر ویتامین که درونش عدس و گندم یافت می شود و با آب گوشت یا مرغ پخته می شود و قبل تمام وعده های غذایی می تواند خورده شود.

مواد اولیه شیله تبریزی : بلغور گندم (یارما) • عدس • پیاز متوسط • روغن زرد (ساری یاغ)، زردچوبه، نمک، • آب مرغ یا گوشت یا استخوان یا پای مرغ • رشته پلویی • برنج • آب جوش

شیله تبریزی


سایر غذاهای معروف تبریز :

تبریز به جز انواع آش غذاهای زیادی دارد که باید در سفر به این شهر تست شوند. ما در اینجا تنها به بخشی از آنها اشاره می کنیم.

کوفته تبریزی؛ معروف‌ترین غذای تبریز

این غذای معروف و جهانی که نامش هم بنام تبریز خورده است امروزه در تمام ایران نیز پخته می شود یک کوفته حرفه ای و خوشمزه است که با لپه و برنج و ادویه جات ابتدا پخته می شود و سپس گوشت و آلو درون آن قرار میگیرد و کوفته های گرد گرد ماحصل کار است. این کوفته شهرت جهانی دارد و در اکثر کشورهای ترک و آذری زبان پخته میشود و وعده اصلی غذایی است. کافیست یکبار مزه کوفته تبریزی را بچشید تا آخر عمر مشتری پروپاقرص آن شوید! در کوفته تبریزی از انواع سبزی‌های معطر خوش عطر مخصوص کوه های تبریز بخصوص سهند استفاده می‌شود و به‌طور سنتی از قدیم الایام گوشت کوفته در یک هاون سنگی و با دسته‌هاونی چوبی کوبیده می شود و سبزی‌ها و لپه به آن اضافه می‌گردد. یادتان نرود معروف ترین غذای تبریز را در سفر به این شهر بخورید!

مواد اولیه کوفته تبریزی : لپه • برنج خورده ایرانی • گوشت (300گرم) • سبزی خشک کوفته • ادویه • پیاز • آلو به مقدار دلخواه • رب گوجه

کوفته تبریزی


آبگوشت قورما شورباس

قوورماخ به زبان ترکی به معنی تفت دادن و به نوعی سرخ کردن می باشد. در قدیم الایام که یخچال و یا فریزر در دسترس نبود، کدبانوهای با درایت شهر تبریز روشی جالب برای نگهداری گوشت بخصوص در ایام زمستان داشتند و پس از تفت دادن آن می توانستند آنرا مدت طولانی تری نگه دارند. این روش در آبگوشت قورما استفاده می شود و پس از تفت دادن گوشت از آن در پخت آبپوشتی درست و حسابی استفاده می کنند. دنبه ماده ایست که در آبگوشت مزه و عطر خاصی به غذا می بخشد.

مواد اولیه آبگوشت قورما شورباس: گوشت گوسفندی آبگوشتی ، پیاز ، سیب زمینی ، رب گوجه فرنگی ،لپه ، دنبه گوسفندی ، زعفران و نمک دریا ، روغن گیاهی

آبگوشت قورما


آبگوشت دیزی سنگی

شما می توانید این آبگوشت حرفه ای را تنها در 4 ساعت آماده کنید. تمام آبگوشت ها دستور پخت مشابهی دارند و گوشت و حبوبات باید آنقدر پخته شوند تا له شوند. اگر دیزی سنگی یا فلزی را روی ذغال ذاغ قرار دهید بسیار بهتر و سنتی تر پخته می شود و شما یک آبگوشت تمام عیار خواهید داشت. این آبگوشت در تمام ایران پخته میشود و ابتدا در تبریز پخته می شده است.

مواد اولیه آبگوشت دیزی سنگی : گوشت گوسفندی با استخوان، دنبه ، لپه ، پیاز ، مغز لیمو عمانی ، آب گوجه فرنگی ، رب گوجه فرنگی ، سیب زمینی، نمک و فلفل

آبگوشت دیزی سنگی


باسترما پلو آستارایی

یکی از خوشمزه ترین غذاهای ممکن که باب طبع هر ایرانی می باشد. مرغ را به روش خاصی مزه دار می کنند و چیزی شبیه فسنجان یا اکبرجوجه درست می شود. مرغ کاملا توسط رب انار تیره میشود و با برنج فرد اعلا و زردچوبه و زرشک یک غذای پلویی مرغوب می ماند که در رستوران های تبریز به بهترین نحوه ممکن طبخ می شود و کمی مزه ترش می دهد که آب دهان را راه می اندازد! 

مواد اولیه باسترما پلو آستارایی : برنج • سینه مرغ پخته شده ریش شده • مغز گردو خرد شده • پیاز نگینی شده • سیب زمینی گرد شده برای ته دیگ • رب انار به مقدار دلخواه • نمک، زردچوبه به مقدار لازم • روغن و آب به مقدار لازم

باسترما پلو


سوتی پلو

سوتی پلو ترکی غذایی است که با شیر و اغلب برای چهارشنبه سوری و عید نوروز در شهرهای آذری زبان تهیه می شود و به شیرین برنج ، شیرپلو ، شیرپز ، سوتی پلو تبریزی و سوتی پلوی اردبیلی هم معروف است. سوتی پلو چهارشنبه سوری را عموما با ماهی دودی، گوشت، خرما و کشمش سرو می کنند. از کشمش و خرما برای تزیین و مزه بهتر این غذا استفاده می گردد. در عید نوروز معمولا سوتی پلو را با ماهی دودی تزکیب می کنند و غذای عید این چنین آماده میشود. سوتی پلو شبیه برنج معمولی سرو می شود با این تفاوت که بجای آب آنرا با شیر درست می کنند! 

مواد اولیه سوتی پلو: برنج • شیر پرچرب محلی • آب • زعفران آب کرده غلیظ • نمک و روغن به میزان لازم • گلاب • زرشک برای تزئین و دارچین و هل

سوتی پلو


کوفته دویماج

کوفته دویماج یکی از غذاهای محلی و سنتی استان آذربایجان شرقی و بخصوص شهر تبریز است. سرو این غذا برای صبحانه و عصرانه سریع آماده می شود (30 دقیقه) و همراه با سبزی خوردن و میوه های تابستانی (انگور و هندوانه) بسیار طعم لذیذ و دلچسبی دارد. اندازه مواد اولیه ذکر شده دستور پخت کوفته دویماج تقریبی است و در صورت تمایل و بنابر ذائقه هرکسی می تواند مقادیر مواد اولیه آنرا را کم یا زیاد کند. از ماست و خامه هم برای تزیین آن استفاده می شود و برای پیک نیک و سفرهای یک روزه وعده غذایی بسیار مناسبی می باشد.

 

مواد اولیه دویماج : پنیر محلی، گردو، سبزی خوردن (ترکیبی از ترخون، جعفری، تره و البته پونه)، نان خشک تبریزی و کره ، خامه

کوفته دویماج


ایچلی کوفته (کوفته‌ی مغزدار)

یک کوفته سوخاری بسیار لذیذ و خوشمزه همپاری غذاهای فست فود سوخاری که بصورت سنتی در تبریز پخته می شود و جزو غذاهای لاکچری تبریز است. مواد میانی این کوفته جزو لذیذترین ترکیب های پخته شده هستند که داخل کوفته قرار میگیرند و ترد بودن پوسته کوفته ترکیب شگفت آوری را رقم می زند. کوفته ها را در انتها سرخ می کنند البته در بعضی شهرهای آذربایجان آنرا آب پز هم می کنند. در رستوارن های تبریز می توانید این کوفته را بعنوان وعده اصلی غذا یا در کنار سایر غذاها سفارش دهید.

مواد لازم ایچلی کوفته :

بلغور کوفته ای(بلغور گندم ریز) ، ایرمیک(آرد سمولینا) ،آب ولرم ، رب گوجه فرنگی ، رب فلفل ، تخم مرغ ، آرد ، نمک به مقدار لازم ، زیره ، فلفل سیاه، فلفل قرمز و حدود 1 لیوان آب اضافه در مرحله ورز دادن خمیر

مواد میانی کوفته:

گوشت چرخ کرده ، پیاز بزرگ ، روغن مایع ، مارگارین ، گردو ، فلفل سیاه، زیره، فلفل قرمز، نمک

ایچلی کوفته


مرجمک کوفتسی (کوفته‌ی عدس)

این کوفته نیز یکی از کوفته های معروف تبریز است که همانند ایچلی کوفته (کوفته‌ی مغزدار) پخته و سرو می شود با این تفاوت که دورن آن عدس وجود دارد. این کوفته از غداهای بسیار قدیمی شهر تبریز است که رنگ و لعاب هوس انگیزی دارد و در روغن سرخ می شود. این غذا آن‌قدر لذیذ است که اگر یک بار طعم آن را بچشید، حتماً جایگاه ویژه‌ای در سفره غذایی شما پیدا می‌کند. 

مواد اولیه مرجمک کوفتسی (کوفته ی عدس) :  دال عدس ،بلغور گندم ، پیاز ، جعفری ،روغن زیتون، پیازچه ، رب انار ،رب فلفل ، رب گوجه فرنگی ، آب ، نمک و فلفل سیاه ، زیره و فلفل قرمز ، لیمو ترش

مرجمک کوفتسی (کوفته ی عدس)


قارنی یاریخ تبریزی (بادمجان شکم پر)

بادمجان شکم پر جزو غذای محلی - آذربایجانی میباشد. صیفی‌جات یکی دیگر از مواد اولیه‌ی پرمصرف در تهیه و تدارک انواع غذاهای بومی و سنتی است که می‌توان تنوع جالب و دوست‌داشتنی از خوراک‌های لذیذ و اشتهاآور را با استفاده از آن‌ها تهیه کرد. در این غذا با مواد سالم همانند بادمجان غذایی بسیار خوشمزه درست می شود و درون آن پر می شود.

مواد اولیه قارنی یاریخ تبریزی: بادمجان • گوشت چرخکرده • پیاز • گوجه فرنگی • آب گوشت یا یک عددعصاره • نمک.زردچوبه.فلفل.زعفران • رب • سیر

قارنی یاریخ تبریزی (بادمجان شکم پر)


قورما شورباسی

یک غذای خوشمزه و سنتی تبریز چیزی بین آبگوشت و قیمه سیب زمینی که می توان آنرا با نان و یا با برنج میل کرد. غذایی بسیار مقوی و خوش طعم . در کنار این غذا ترشیجات، سبزی خوردن یا ماست قرار میگیرد.

مواد اولیه قورما شورباسی: سبزی محلی کالش (اگر موجود نباشد از پیاز استفاده کنید) ، گوشت قورما شده گوسفند ، روغن قورما ، لپه ، سیب‌زمینی ، تخم‌مرغ ،رب گوجه فرنگی ، نمک، فلفل قرمز، زردچوبه و زعفران: به میزان لازم

قورما شورباسی


دلمه برگ مو (یپراخ دولماسی)

یپراخ دواماسی یا یاپراق دولماسی یا همان دلمه برگ مو بعنوان پیش غذا در مهمانی ها و مجالس تبریزی ها سرو می شود. دلمه در ایران بسیار پرطرفدار است مخصوصا با رسپی های جدید و خاص و سنتی شهرهایی همچون تبریز.

مواد اولیه دلمه برگ مو : برنج، لپه، پیاز سرخ کرده، بلغور، برگ مو، روغن حیوانی و سبزی دلمه یعنی تره، مرزه و شوید

دلمه برگ مو (یپراخ دولماسی)


کوکوی لوبیا سبز

ماده اصلی کوکو تخم مرغ است . همه ما کوکو خورده ایم و همیشه یک طعم خاص از آن انتظار داریم . اما این بار می توان طعم جدیدی از کوکو را در تبریز مزه کرد. در این نوع کوکو لوبیا سبز طعم جدیدی را به این غذا می افزاید. فرق پخت آن هم خیلی زیاد نیست. فقط کافی است سیب زمینی یا گوشت و تخم مرغ را به لوبیاسبز اضافه می کنیم.

مواد اولیه کوکوی لوبیا سبز: گوشت چرخ کرده یا سیب زمینی، هویج، پیاز، تخم مرغ، زعفران و البته لوبیا سبز و زرشک برای تزیین

کوکوی لوبیا سبز


کوکوی هفت لشکر ؛ معروف تبریز

حالا رسیدیم به معروف ترین کوکوی تبریز! یعنی کوکوی هفت لشکر! کوکوی هفت لشکر جزو محبوبترین غذاهای سنتی تبریز محسوب میشود و به این دلیل هفت لشکر نامگذاری شده که از هفت ماده غذایی اصلی درست شده است. کوکو از مهم ترین و در عین حال ساده ترین و خوشمزه ترین غذاهای ما ایرانی هاست که طعم و عطر و وبی خاصی دارد و تقریبا همه دوستش دارند. 

مواد اولیه کوکی هفت لشکر : لوبیا سبز نگینی ، سیب زمینی ، پیاز بزرگ ، هویج ، گوشت چرخ کرده یا سینه مرغ ، قارچ ، فلفل دلمه ای بزرگ ، تخم مرغ ، ادویه (پودر گل محمدی یا پودر زیره) ، زردچوبه

کوکوی هفت لشکر تبریز


لاهماجون (پیتزای ترکی)

لاهماجون که ریشه در کلمه عربی «لحم عجین» دارد و به‌معنی «گوشت و خمیر» است، در بسیاری از کشورهای خاورمیانه پخته می‌شود و در دنیا به‌عنوان پیتزای ترکی شهرت دارد. این پیتزا در ایران و شهرهای ترکی زبان نیز محبوبیت بی شماری دارد. لاهماجون، یک پیتزای نازک برشته است که بیشتر شبیه پیتزای ایتالیایی است و با گوشت چرخ‌کرده بره و فلفل‌های چیلی تند و آتشین، هر سلیقه‌ای را راضی می‌کند. در این پیتزا از خمیر گرد و نازکی تشکیل می‌شود که روی آن گوشت چرخ‌کرده و سبزیجات خردشده مانند پیاز، گوجه و جعفری قرار می دهند. لاهماجون را با لیموی تازه، ترشی، گوجه، فلفل، پیاز، کاهو و بادمجان کبابی و دوغ سرو می‌کنند.

مواد اولیه پیتزای لاهماجون :  گوشت چرخ‌کرده بره و فلفل‌های چیلی ، خمیر مخصوص لاهماجون ،  پیاز، گوجه و جعفری ، لیموی تازه، ترشی، گوجه، فلفل، پیاز، کاهو و بادمجان کبابی

لاهماجون


حلیم خشیل

حلیم یکی از غذاهای بسیار مقوی و محبوب ایرانیان است و در ماه رمضان پای ثابت سفره های افطاری است. پخت آن هم در حجم زیاد طاقت فرسا و طولانی است . در تبریز نیز حلیم سنتی خشیل پخت می شود و پخت آن هم شبیه به سایر جاها است با این تفاوت که خبری از گوشت در آن نیست. دیگی بزرگ که باید آنرا مدام هم زد. بسیار غذای مقوی و البته پر کالری است. خشیل آذری یک غذای ترکی است که زمان های قدیمی به عنوان غذای شب یلدا در آذربایجان خورده میشده. خشیل را با شیره، عسل و یا شکر و دارچین میل می کنند.

مواد اولیه حلیم خشیل : بلغور گندم ، آرد سبوس دار گندم ، آب ،شیر،عسل، شکر،دارچین و یا شیره ، کره

حلیم خشیل


مانتی

این غذای پر سـس پیش غذای محبوب ترک ها است و البته ساختنش کمی سخت است. به دلیل اینکه مواد اولیه زیادی دارد و در چند مرحله سرو می شود. خمیرهای کوچک پر شده با گوشت همراه با سه نوع سس: سس کره ای، سس گوجه و سس ماست سیری.

مواد اولیه مانتی : آرد ،تخم مرغ بزرگ ،آب گرم ،نمک

برای مواد میانی:

گوشت چرخ کرده ، پیاز کوچک ، جعفری خرد شده ، نمک

برای سس ماست:

ماست یونانی ، سیر ،نمک

برای سس گوجه:

رب گوجه ،روغن زیتون ،آب ،پرک فلفل قرمز

سس کره ای:

کره ،روغن زیتون ،نمک به مقدار کافی ، سماق و نعنا برای سرو

مانتی


بالیک اکمک (ساندویچ ماهی)

تا حالا ساندویچ ماهی خورده اید؟ این اتفاق در ایران خیلی کم پیش می آید که ماهی را درون نان بگذارند و بخورند. اما ترک ها این غذا را دارند و یک وعده غذای خوشمزه و حرفه ای نزد آنان است. این غذا با یک ماهی مخصوص پخته می شود که تیغ ندارد و درون نان قرار می گیرد. این غذا در ترکیه هم به علت دریا داشتن زیاد سرو می شود و یک غذای بین المللی است.

مواد اولیه بالیک اکمکیک تکه بزرگ ماهی بدون تیغ با پیاز ، جعفری و لیمو ترش

بالیک اکمک (ساندویچ ماهی)


شکم گوسفند به روش تبریزی

مواد اولیه شکم گوسفند : شکم گوسفند پاک شده • لپه • سیب زمینی بزرگ • پیاز بزرگ • گوجه فرنگی • رب گوجه فرنگی • پودر گل محمدی • نمک و زردچوبه به مقدار لازم

شکم گوسفند


یرآلما یومورتا (سیب زمینی و تخم مرغ)

یرآلما یومورتا غذای ساده و خودمانی تبریزی‌هاست که از مخلوط سیب زمینی و تخم مرغ تهیه می‌شود و طعم آن با کره، گوجه فرنگی، خیارشور، نعناع و انواع ادویه‌جات یک غذای آماده و حاضری خوشمزه است که در خیابان های تبریز به وفور یافت می شود. یرالما یومورتا غذای اغلب کارگران و کارمندان تبریز در اداره و محل کار است و می توانید از دکه های مخصوص این غذا آن را در مسافرت به تبریز تهیه فرمایید. ظاهر ساده با مزه ای فوق العاده این غذا تمام رهگذران در تبریز را وسوسه می کند.

مواد اولیه یرالما یومورتا : سیب زمینی ، تخم مرغ ، نان ، کره ؛ گوجه فرنگی ، خیارشور ، نعناع ، ادویه جات و نمک و فلفل

یرآلما یومورتا


جیز جیز (جیزبیز - جز بز) تبریزی

جیز بیز یکی از غذاهای سنتی شهر تبریز و خطه آذربایجان می باشد. حتما این غذا را در تبریز تست کنید که از دستتان می رود. ریشه این غذا واویشکای رشتی است که آن هم از روسیه به ایران آمده و چیزی شبیه جغور پغور است.

مواد اولیه که در تهیه این غذای خوشمزه به کار میرود جگر گوسفندی با خوش گوشت است که با بعد از سرخ شدن پیاز و گوجه اضافه میشود.

جیز بیز


مکه (بلال)

بلال از آن خوراکی های اسنک دم دستی است که در تمام ایران و کوچه و پس کوچه یافت می شود و این برای توریست های خارجی خیلی جذاب است. هر دست فروشی با داشتن یک منقل و چند بلال آن را روی ذغال کباب می کند و این خوراکی را به مشتری ها می دهد. خصوصا در اطراف پارک ایل گلی ده ها دست فروش دوره گرد را یافت خواهید کرد که به شما بلال تبریز را خواهد فروخت.

بلال - مکه


پخله (باقلا) و لبو

همانطور که در اکثر شهرهای ایران این دو ماده غذایی بصورت آماده و با گاری های دستی سرو می شوند تبدیل به یکی از جذابیت های سفر در ایران است و برای توریست های خارجی بسیار جذاب می باشد. در اکثر خیابان های تبریز و نزدیک پارک ها و مکان های توریستی این دو غذا بخصوص در فصل های سرد بصورت داغ داغ سرو می شوند و در زیر برف و باران یکی لذت های سفر در شهرهای ایران بخصوص تبریز است که در هیچ جای جهان اینگونه بشما ارائه نمی شود! 

لبو و باقالی داغ


سوغاتی های خوراکی تبریز

از سوغاتی های خوراکی و محلی تبریز که می توان آنها را برای دیگران از سفر به تبریز به ارمغان آورد می توان به انواع شیرینی ها اشاره کرد. بهشت شیرینی‌های خوشمزه تبریز است تا آنجا که به تبریز، پایتخت قنادی ایران می گویند! در اینجا تنها به چند شیرینی بسیار معروف می پردازیم. شیرینی‌هایی همچون شیرینی نقای تبریز، شیرینی قرابیه‌ی تبریز‌، شیری لوز زعفرانی تبریز، شیرینی اریس (ریس)، باقلوای مشهور تبریز، راحت‌ الحلقوم، شیرینی رشته ختایی تنها بخشی از شیرینی های مخصوص تبریز هستند. امکان ندارد شما به تبریز سفر کنید و بتوانید از خریدن شیرینی های آنجا با تنوع بی‌نظیر و حیرت‌انگیز از برترین شیرینی فروشی های تبریز صرف نظر کنید.

بهترین شیرینی های محلی تبریز

باقلوا معروف‌ترین سوغات تبریز

بعید می دانیم کسی در ایران زندگی کند و نداند باقلوا چیست یا تا اکنون یکبار مزه آنرا نچشیده باشد. یک خوراکی بسیار شیرین و پرکالری با خواستگاه تبریز که اگر باقلوای فرد اعلا بخواهید باید آنرا از تبریز بخرید و بعنوان سوغاتی به شهرهای دیگر ببرید. باقلوا را می توان با چای تلخ میل نمود چون بسیار شیرین و خوشمزه است. باقلوای تازه بسیار نرم است و در دهان اصطلاحا آب می شود!

مواد اولیه باقلوا : خمیر مخصوص باقلوا، پودر پسته، هل، گلاب، گردو، کره، زعفران، پودر بادام، پودر نارگیل، آب، شکر و آب لیموی تازه

باقلوا


باقلوای کادایف

این باقلوا با باقلوای سنتی تبریز کمی تفاوت دارد و نازک تر و سبک تر است . در ایران به آن باقلوای ثانویه نیز گفته می شود و از ترکیه به ایران آمده است. طرفداران بسیار زیادی در اکثر کشورهای خاورمیانه دارد و در مدل های مختلف تهیه می شود. در ایران و در تبریز هم مدل رولی آن عرضه میشود اما تفاوت در رشته های باریک و سوزنی شکلی است که در تهیه این شیرینی خوشمزه تهیه می شود. رشته های کادایف بسیار باریک و شکننده هستند. اگر به خوبی شیره به خورد شیرینی برود رشته نرم لذیذتر می شود.

مواد اولیه باقلوا کادایف :  کره ،  شیره انگور ، رشته کادایف ، پنیر رشته ای و یا هر پنیری که شور نباشد ، آبلیموی تازه ، شکر گلاب ، بستنی وانیلی یا سرشیر

باقلوای کادایف


شیرینی قرابیه پسته ای تبریز

قرابیه یه نوع شیرینی است که معمولا از بادام، شکر و تخم مرغ تهیه میشود و روی آن پر از مغز پسته و بادام است و به همین دلیل خیلی گران و مجلسی است. شیرینی قرابیه تبریزی به دو روش ساده بازاری و قنادی تولید می گردد.

مواد اولیه قرابیه تبریز : شکر، نارگیل، هل، بادام، سفیده تخم مرغ، کره، آرد و پسته

شیرینی قرابیه تبریز


شیرینی چوروتمه تبریز (ریس خشک)

رویه این شیرینی بسیار ترد و شکننده و مغز آن تقریبا کشی میباشد .چون ترکیب اصلی این شیرینی از شیر میباشد به همین دلیل به آن درگویش ترکی سوت شیرنیسی میگویند. این شیرینی بسیار ارزان و یکی از سنتی ترین شیرینی های تبریز است.

مواد اولیه شیرینی چورتمه : شیر.شکر.کاکائو

شیرینی چوروتمه تبریز



شیرینی نوقا تبریز

یک شیرینی سفت و خوشمزه سفید رنگ که درونش انواع مغزها می تواند استفاده شود. مردم در زبان محلی به‌آن «لوکا» می‌گویند. (Noga در عبری به معنی درخشش، نور خیلی روشن و Nogah به معنی روشنی و درخشش است.).  نوقای گردویی ، نوقای وانیلی، نوقای پسته ای، نوقای آجیلی، نوقای شکلاتی  از انواع نوقاهای شهر تبریز می باشند.

مواد اولیه نوقا : وانیل، سفیده تخم مرغ، شکر، گلوکز مایع، نان میکادو، عسل، پسته و فندق.

شیرینی نوقا


شیرینی اریس تبریز

یک شیرینی کش لقمه ای که درونش پسته است و بسیار کش می آید. شما می توانید در سفر به تبریز این شیرینی را تهیه کنید و بعنوان سوغات تبریز به خود به دیار خود ببرید.

مواد اولیه شیرینی اریس : شیر، شکر، پودر کاکائو، نمک، جوش شیرین، روغن صاف، گلوکز، پسته و کره

شیرینی اریس تبریز


شیرینی لوکوم تبریز

یک شیرینی بسیار زیبا در رنگ های متعدد و مزه بسیار دلپذیر است. راحت الحلقوم یا لوکوم در واقع یکی از شیرینی های سنتی تبریز است که ریشه ترکی دارد و از خانواده شیرینی های ژله ای است که از ژل نشاسته و قند تهیه می شود و معمولا با گلاب، ترنج، لیمو و یا دارچین و نعناع طعم دار می شود و از گردو، فندق، پسته خرد شده به همراه پودر نارگیل نیز برای تزیین این شیرینی لذیذ استفاده می شود.

شیرینی لوکوم تبریز


شیرینی کنجدی تبریز

شیرینی کنجدی همانگونه که از نامش پیدا است یک شیرینی شیرین است که کنجد سطح آنرا پوشانده است و یکی از سوغاتی های معروف شهر تبریز می باشد. این شیرینی را معمولاً با چای میل می کنند و آن در دهان آب می شود.

مواد اولیه شیرینی کنجدی : شکر، زرده تخم مرغ و کنجد، نشاسته، آرد، آب، شکر، جوهرلیمو، گلاب، پودر پسته یا نارگیل

شیرینی کنجدی تبریز


شیرینی لطیفه تبریزی

لطیفه یکی از خوشمزه ترین شیرینی ها در ایران است و دلیل آن هم نرم و نازک بودن آن و آسان بودن خوردن آن است. داخل لطیفه خامه است و آن را با پودر پسته تزیین میکنند. برای درست کردن لطیفه تبریزی از آرد نشاسته ذرت تخم مرغ وانیل و بیکینگ پودر و پودر قند و خامه برای تزیین آن استفاده میکنند. البته این شیرینی بسیار پرکالری است و چربی و کربوهیدرات زیادی دارد. لطیف اصالتا از تبریز آمده و در تمام ایران پخش شده است . پختن لطیفه خیلی سخت نیست اما نیاز به دقت و سرعت عمل دارد برای اینکه سفیده تخم مرغ فرم خود را حفظ کند و آب نیندازد. در زمان پخت شیرینی لطیفه در فر نباید باز شود و برای زدن سفیده تخم مرغ باید آن را با دور تند هم بزنید لطیفه را به علت داشتن خامه نمی توان بعنوان سوغاتی برد و باید در همان تبریز آنرا تست کرد!

لطیفه تبریز


شیرینی چای مراغه (قند پنیری)

همانگونه که از نامش پیداست این شیرینی مخصوص خوردن چای به جای قند است و تقریباً همان کار را انجام می‌دهد و به آن قند پنیری هم می گویند زیرا سفیدرنگ همانند پنیر و قند است خاستگاه اصلی این شیرینی مراغه است که در نزدیکی های تبریز قرار دارد و در سالیان دراز به شیرینی اصلی شهر تبریز برای خوردن چای تبدیل شده است و یک سوغاتی خیلی کم خرج و خوشمزه است.

مواد اولیه شیرینی چای مراغه : هل، دارچین، شکر، لیمو، پرتغال، دارچین، آناناس و طعم دهنده های مختلف

شیرینی چای مراغه (قند پنیری)


کاییسی تاتلیسی (شیرینی قیصی)

پیسی یا همان قیسی یکی از شیرینی های معروف و مشهور تبریز است که کمی با شیرینی های دیگر تفاوت دارد بدین صورت که در پخت آن از برگه قیسی استفاده میشود. معمولاً روی آن ارده شیره میریزند و گردو و فندق می‌گذارند این فراورده یک دسر بسیار خوشمزه برای سر در کنار چای یا قهوه است. خیلی از شیرینی ها را به شما معرفی کردیم و باورتان نمی شد که زادگاه آنان تبریز باشد ولی دیدیم که خیلی از شیرینی های معروف ایران از تبریز شروع به انتشار کرده‌اند و برای این که جنس اصل و اورجینال آن را بخورید باید به تبریز سفر کنید.

مواد اولیه شیرینی کایسی تاتلیسی یا قیصی : آرد ، تخم مرغ ، سفیده تخم مرغ ، شکر ، کره ، برگه قیصی ، فندق پودر شده ، بکینگ پودر ،وانیل شکری ، مغز گردو

قیصی


حلوا بَزَرَک تبریز (زَرَه حلواسی)

حلوا بَزَرَک از آسیاب بزرک درست می شود. این خوراکی از ارزش غذایی بسیار بالایی برخوردار است. حلوا بزرک در بین آذری زبان ها به نام ( زَرَه حالواسی) معروف است که بیشتر برای تقویت قوای جنسی، درد مفاصل، کمر درد و به خصوص برای کودکانی که شب ادراری دارند استفاده می شود. خواص بسیار زیادی دارد و سوغات مخصوص تبریز است. حلواي بَزَرک سرشار از پروتئین،ویتامین B، D، و حاوی اسیدهای چرب غیر اشباع است. از ترکیب کنجد سابیده شده با شیره یا شکر تهیه می شود و هر گرم آن ۵ کالری و ۳۰درصد چربی دارد.

خواص حلوای بزرک سیاه سوغاتی تبریز

  • تقویت عمومی بدن

  • درمان شب ادراری کودکان

  • پیشگیری از پوکی استخوان

  • بهبود آرتروز

  • تقویت نیروی جنسی

  • بهبود کمردرد ناشی از وضع حمل بانوان

  • سرشار از امگا۳

  • رفع عطش

  • بذرک سیاه

حلوا بَزَرَک تبریز (زَرَه حلواسی)


حلوای مخصوص مراغه

حلوای مخصوص مراغه یک نوع ماده غذایی بسیار بسیار پر خاصیت و مقوی است که رنگ سفید رنگی دارد و پختن آن خیلی زمانبر و سخت و نیازمند داشتن تجربه بسیار است. این حلوا ابتدا در مراغه و سپس در تبریز معروف شد و یکی از سوغاتی های خوب تبریز است.

حلوای مخصوص مراغه


قیقاناخ یا خاگینه

قیقاناخ یک دسر زردرنگ بسیار شیرین و وسوسه کننده است که بعد از غذا سرو می شود و با شیره انگور و خلال پسته و بادام تزیین می شود.

مواد اولیه قیقاناخ : تخم مرغ • ماست • آرد به مقدار لازم •  وانیل • شیره انگور • روغن برای سرخ کردن

قیقاناخ


باسلوق تبریز

باسلوق را دیگر هر ایرانی میداند چیست. طعم و مزه آن و نرمی آن زیر دندان لذت فراوانی دارد و با چایی یک شیرین کننده بسیار جذاب است. یکی از مهم ترین سوغاتی های تبریز که اکنون در تمام شهرهای ایران یافت می شود باسلوق است. باسلوق سفید رنگ که یک تکه گردو بر روی تاج آن قرار دارد.

باسلوق تبریز


ایشلی کوکه (نان روغنی)

یکی از نان های شیرین و سنتی تبریز که از سال ها قبل در این شهر پخت می شده و خوراک کارگران و کشاورزان بر سر زمین های خود و دانش آموزان در مدرسه بوده است. ایشلی کوکه یک شیرینی با مزه ای خاص است که روی آن گردو قرار میگیرد و هدیه مادربزرگ های تبریزی به بچه های خود بوده است.

ایشلی کوکه (نان روغنی)


شیرینی پیچ انگشتی (پفک گردویی)

این شیرینی سفید رنگ بسیار مقوی و خوشمزه است و جزو فرهنگ تبریز در سال های دور بوده. معمولا برای مهمان های منازل از این شیرینی ها با چای آورده می شود. تزیین این شیرینی با پودر پسته است.

مواد اولیه پیچ انگشتی : وانیل، زرده تخم مرغ، گردوی خرد شده، پسته و پودر شکر

شیرینی پیچ انگشتی (پفک گردویی)


رشته ختایی تبریز (تل کادیف)

رشته ختایی یک شیرینی بسیار شیرین و پرکالری است که برای ورزشکاران توصیه می شود. بافت آن بسیار نرم و نازک است و داخل آن پسته موجود است. رشته ها سرخ می شوند و بصورت خاصی در هم گره می روند و حاصل کار یک شیرینی خیلی خوشمزه و هوس برانگیز است.

مواد اولیه رشته ختایی : رشته، کره، پودر قند و ترکیبی از گلاب، دارچین، پودر گل محمدی و زنجبیل

رشته ختایی تبریز (تل کادیف)


شیرینی لوز زعفرانی تبریز

لوز را همه ایران می شناسند. شیرینی سفت لوزی مانند که به همین خاطر به آن لوز می گویند. این شیرینی خاص بهترین سوغاتی از تبریز می تواند باشد.

شیرینی لوز زعفرانی تبریز


شیرینی سجوق مراغه

سنجوق مراغه نام یک شیرینی چسبناک و سفت است که سالیان دراز در این خطه تهیه می شده است و ماندگاری بالایی دارد. همانطور که تا کنون دیده اید خیلی از شیرینی ها تبریز از مراغه می آیند و این شهر بسیار مولد است. مراغه در نزدیکی تبریز قرار دارد و مردمان بسیار کوشایی دارد. از جمله موادی که در تبریز بعنوان سوغاتی بفروش می رسند ریشه در شهر مراغه دارند. در این شیرینی هم نارگیل هست هم بادام و هم پسته و حتی هسته زردآلو!

مواد اولیه شیرینی سجوق : نشاسته، گردو، نارگیل، شیره انگور، بادام، پسته، هسته زردآلو، گلاب، شیره انگور و هل

شیرینی سجوق مراغه


نان زنجبیلی

نان زنجبیلی یک شیرینی مقوی و ارزان و ساده است که در سفره های تمام تبریزی ها یافت می شود. ماندگاری بالایی دارد و بصورت سنتی در تبریز پخت می شود.

مواد اولیه نان زنجبیلی : آرد، شیر، پودر زنجبیل، ماست، تخم مرغ، روغن و کره

نان زنجبیلی


موزاییک پاستا (کیک موزاییکی)

این کیک یک کیک شکلاتی غلیظ است که کالری بسیار بالایی دارد و با شکلات تزیین می شود. از این کیک حتی در تولدها هم می توان استفاده کرد و توصیه می شود بعنوان دسر پس از غذا در تبریز سفارش دهید.

موزاییک پاستا (کیک موزاییکی)


مربای گل سرخ

گل سرخ در تبریز به وفور کشت می شود و محصول نهایی آن انواع مربا و شربت و .... با گل سرخ است. این مربای شیرین بعنوان چاشنی صبحانه بسیار خوشمزه و مقوی است و با کره روی نان جلوه خاصی دارد. حتما اگر به تبریز سفر کردید چند شیشه از مربای گل سرخ با خود بیاورید. چون این مربا در تبریز اصل و اورجینال است و گل سرخ تبریز با سایر شهرها تفاوت در رنگ و عطر و بو دارد.

مربای گل سرخ


کونَفه

کونفه یک شیرینی اصیل و بسیار وسوسه انگیز است . داخل آن موادی بکار می رود که همانند پیتزا کش می آید و بسیار پرکالری است. خیلی از توریست ها برای تهیه این شیرینی به تبریز می روند و از آن بعنوان سوغاتی سفر استفاده می کنند.

کونَفه


سوت شیرنیسی

یک شیرینی ارزان و مقوی برای خوردن عصرانه یا صبحانه یا چای. بر روی آن خلال های بادام قرار دارد و صدها سال بصورت سنتی در تبریز در خانه ها پخت می شده است.

سوت شیرنسی


قویماخ یا قویماق

قویماق نام یک چیزی شبیه شله زرد یا حلوا است که بسیار شیرین است و می توان در ماه رمضان یا مراسم مختلف از آن استفاده کرد. اگر یکبار طعم آنرا بچشید حتما آن را بیشتر می خرید یا بدنبال رسپی درست کردن آن می گردید. مواد ساخت آن بسیار ساده است و فقط فوت کوزه گری را می خواهد!

مواد اولیه قویماخ : آرد • شیره انگور (لیوان فرانسوی) • روغن حیوانی • آبجوش

قویماخ یا قویماق


نان تبریزی

مواد اولیه نان تبریزی : آب ولرم • شیر ولرم • ماست از قسمت آبکی • خمیر مایه خشک • نمک • آرد • ماست • کنجد

مواد اولیه نان تبریزی به روشی دیگر: آرد قنادی • کره • شیر ولرم • شکر • مایه خمیر • بهبود دهنده • کمی پودر دارچین • بکینگ پودر

نان تبریزی


عسل سهند

کوره های سهند در نزدیکی تبریز دارای گیاهان و پوشش گیاهی خاص و پر از گیاهان دارویی است. بنابراین عسل هایی که در این کوه ها از زنبورهای سهند گرفته می شود خواص دارویی دارند و هزاران نفر برای خریدن عسل سهند سر و دست می شکنند. شاید بتوان گفت مرغوب ترین عسل ایران را در رشته های کوه های سهند باید جستجو کرد. 

عسل سهند


پنیر تبریزی

یکی از معروف ترین محصولات تبریز که نامش هم بر روی آن است پنیر است. البته شیرین نیست اما مزه آن انقدر خاص و خوشمزه هست که سالانه هزاران کیلو از آن به خارج از کشور صادر می شود و آوازه آن در دنیا پیچیده است و با پنیرهای فرانسوی رقابت می کند. 

پنیر تبریزی


شیرینی فروشی معروف تبریز

برای خریدن شیرینی های معروف تبریز برای آوردن بعنوان سوغاتی باید معروف ترین شیرینی فروشی های شهر تبریز را بشناسیم. در  مقاله دیگری به معرفی معروف ترین شیرینی فروشی های شهر تبریز اشاره می کنیم. اما همین را بدانید که تبریز پایتخت شیرینی ایران است و با داشتن صدها نوع شیرینی داشتن صدها قنادی و شیرینی فروشی هم در این شهر طبیعی است. 

شیرینی فروشی معروف تبریز

چمدونت رو بستی؟

فقط کافیه بلیط هواپیما و هتلت رو انتخاب کنی. بقیه اش با مستر تیکت

خرید بلیط هواپیما
رزرو هتل

دیدگاه شما چیست؟